Menu

Case study: Jak jsme okořenili blog Dáme jídlo a přivedli na něj 126 000 čtenářů

Autor Izabela Nováková Izabela Nováková

Společnost Dáme jídlo asi netřeba široce představovat. V roce 2012 začínala jako startup, dnes je to hlavní hráč na poli rozvozu jídel z restaurací ve více než 170 obcích.

Spolupráci jsme odstartovali v únoru 2019 hloubkovou analýzou SEO příležitostí. Organické vyhledávání pro hlavní fráze v daném segmentu Dáme jídlo z velké části  pokrývá, a tak jsme se při analýze příležitostí nezaměřili pouze na segment rozvozu jídla, ale analyzovali jsme food segment jako takový, tedy všechny možnosti, kdy uživatel hledá jakékoliv informace o jídle.

Velký SEO potenciál jsme viděli v rozšíření webu Dáme jídlo na komplexnějšího „průvodce“ ve food segmentu. Z vyhledávacích dotazů jsme usoudili, že v některých frázích panuje silný substituční efekt a záměr uživatelů se tak může snadno změnit pomocí obsahu. 

Cíle spolupráce

Cílem naší spolupráce bylo navýšit organický traffic i v dalších částech food segmentu, které v rámci frameworku STDC patří už spíše do fáze SEE. Články o jídle, surovinách, zdravém stravování a recepty patří k nejhledanějším segmentům českého internetu a skrývá se v nich obrovský potenciál k oslovení širší cílové skupiny. Tvořit blog, který se bude točit okolo jídla, byl proto dalším krokem vpřed.  A tak jsme začali připravovat základní ingredience pro tvorbu blogu – analýzu klíčových slov a publikační plán. 

A protože jíme také očima, dáváme si na blogu záležet i po vizuální stránce.

Jak jsme upekli publikační plán

1. Obsahová analýza konkurence

Při sestavování publikačního plánu si musíte ze všeho nejdříve ujasnit, čeho chcete blogem dosáhnout, jaký typ obsahu tvořit a pro koho. Nám byl účel blogu pro Dáme jídlo jasný: zvýšit organickou návštěvnost a oslovit jiným obsahem stávající i nové cílové skupiny. Dalším odrazovým můstkem pro nás byla rozsáhlá obsahová analýza konkurence a samozřejmě analýza klíčových slov. Zanalyzovali jsme, jaký obsah tvoří konkurence, na která klíčová slova se zobrazuje ve vyhledávačích a jak konkurenční daný obsah je.  

Podtrženo sečteno: po tomhle hloubkovém bádání jsme získali cenná data, která nám ukázala základní obrysy publikačního plánu. 

2. Tvorba person

Aby byl blog Dáme jídlo pro čtenáře přesně podle jejich gusta, potřebovali jsme vědět, pro koho vlastně budeme psát. S konkrétní představou čtenáře se pracuje vždycky lépe, a proto jsme si už v úvodní fázi příprav publikačního plánu vytvořili čtyři persony. Každou z nich jsme si definovali jménem, demografickými údaji, touhami i obavami a samozřejmě také typem obsahu, který ji bude zajímat. K jednotlivým personám jsme si zároveň vytvořili model SEE-THINK-DO-CARE. 

3. Výběr témat

Hned posléze jsme se pustili do samotného vymýšlení témat. Abychom si vytvořili komplexní pohled na všechno, co se točí kolem jídla, čerpali jsme inspiraci, kde se dalo. Prolistovali jsme desítky kuchařek i scrollovali kulinářskými skupinami na sociálních sítích.  A výsledek? Celkem 160 témat rozdělených na pět hlavních kategorií, ve kterých si na své přijde široká skupina zákazníků Dáme jídlo. 

  • Základními pilíři publikačního plánu jsou nadčasové recepty, které na blog konstantně přivádí organickou návštěvnost. 
  • Články s postupy a návody pak tvoří univerzální balíček obsahu, které potěší všechny kulinářské nadšence i začátečníky v kuchyni. 
  • Články o jídle a surovinách zase patří k těm nejoblíbenějším u čtenářů, kteří se na blog vracejí. 
  • Okruh témat o zdravém stravování představuje mix inspirace, jak jíst zdravě, a přesto chutně. 
  • Aktuality jsou pak důležitou esencí každého blogu. Obzvlášť toho o jídle. Snad každý milovník jídla chce být totiž neustále v obraze.

Postup při tvorbě článků 

Tvorba kvalitního obsahu je jako pečení domácího chleba. Blogový článek, stejně jako kvásek, potřebuje svůj čas. Každému textu, který pro Dáme jídlo tvoříme, předchází důkladná rešerše, abychom mohli jít skutečně do hloubky a přinést tak čtenářům zajímavý obsah s přidanou hodnotou, který jim utkví v paměti. Ideální blogový článek by měl přitom zaujmout nejen čtenáře, ale také vyhledávače. K tomu je zase nezbytná práce s relevantními klíčovými slovy. 

A nakonec – žádnému článku na firemním blogu nesmí chybět jasné a výstižné call-to-action. Pro blog Dáme jídlo jsme rovnou navrhli CTA tlačítko, které nám pomáhá měřit, kolik lidí z blogu skutečně odejde na web. 

Na blogu vycházelo zhruba 20 nových článků měsíčně. Každý článek jsme si s Dáme jídlo odsouhlasili, abychom měli jistotu, že blog směřuje stejným směrem jako celá značka. A návštěvnost blogu pomalu, ale jistě rostla. 

Nejúspěšnější články a jejich základní ingredience

Článek o tom, jak uvařit dokonalou rýži, se dlouhodobě drží na špičce těch nejčtenějších vůbec. A co je jeho základní esencí úspěchu? Receptů a rad spojených s rýží jsou sice na internetu stovky, i tohle stokrát popsané téma ale vždycky můžete uchopit lépe a obsáhleji. My jsme se zaměřili na to, aby článek nabízel propracovaný postup vaření rýže včetně takových základů, jako je výběr hrnce, správný poměr vody a rýže nebo přehled odlišností jednotlivých odrůd. Základní postupy totiž patří k těm vůbec nejvyhledávanějším.

Kvalitní obsah ocenili čtenáři i vyhledávač Google. Detailně popsaný návod, jak uvařit rýži, posunul článek na nultou pozici a dostal ho do tzv. featured snippets. Výsledek ve featured snippets vás odliší od konkurence a zvýší povědomí o vaší značce.

Jak se dostat do featured snippets?

  • Featured snippets se zpravidla tvoří na dotazy kdo, co, kdy, kde, jak nebo proč. Aby se článek na nulté pozici objevil, musí na danou frázi obsahovat přesnou a kvalitní odpověď. 
  • Článek musí dávat smysl i v HTML dokumentu. Pracujte proto s nadpisy, odrážkami nebo číslováním. 
  • Klíčové slovo dejte do titulku i nadpisu.

Jak jsme vyhodnocovali obsah

Obsah blogu nelze zlepšovat bez vyhodnocování. Každý měsíc jsme se ponořili do Google Analytics a Search Console a pomocí dat sledovali trendy, analyzovali, která témata fungují a která méně. Vedle běžných metrik, jako je počet návštěv nebo zdroje návštěvnosti, jsme sledovali také čas strávený na stránce nebo míru dočtení.

Jak jsme doladili méně prosperující články

Na základě dat jsme se pustili do revizí článků s nižší čteností. U každého blogu je totiž důležité nejen nové články tvořit, ale také optimalizovat ty stávající. Ať už přidáním dalších klíčových slov, výměnou titulků, doplněním prolinků, vylepšením vizuálu, nebo rozšířením obsahu. To všechno může vrátit méně fungující článek na blogu zpátky do hry a posunout ho na přední příčky vyhledávání.

Výsledky spolupráce na blogu

Od května 2019 jsme na blogu vydali celkem 140 článků, které si přečetlo přes 126 000 čtenářů z organického vyhledávání. Výsledky na blogu nebyly vidět hned a návštěvnost se přirozeně zvyšovala s množstvím publikovaných článků. Za 16 měsíců spolupráce se nám pak podařilo překročit hranici 20 000 návštěv za měsíc. 

10 důvodů, proč má smysl tvořit firemní blog 

  1. Tvorbou kvalitního obsahu zvýšíte organickou návštěvnost svého webu.
  2. Pokrytím relevantních klíčových slov zlepšíte své pozice ve výsledcích vyhledávání bez placené reklamy.
  3. Vybudujete si hlubší vztah se zákazníky.
  4. Zvýšíte brand awareness své značky.
  5. Podpoříte prodeje svých produktů či služeb.
  6. Získáte náskok před konkurencí.
  7. Upevníte svou pozici jakožto experta v oboru.
  8. Částečným předáním know-how a tipů posílíte důvěryhodnost své značky.
  9. Vytvoříte komunitu.
  10. Získáte atraktivní obsah pro sociální sítě i newsletter.

8 důvodů, proč blog svěřit právě nám

  1. Blog i jeho obsah přizpůsobíme na míru vaší cílové skupině i obchodní strategii.
  2. Získáte obsah, který plní cíle: přivádí organickou návštěvnost, obsazuje přední pozice ve vyhledávání či je konverzní.
  3. Nastavíme vhodný tón komunikace, strukturu i vizuál článků.
  4. Při tvorbě článků vždy vycházíme z dat. 
  5. Vybudujeme kolem vašeho blogu komunitu čtenářů.
  6. Tvoříme poutavé a zároveň optimalizované články, které zaujmou čtenáře i vyhledávače. 
  7. Poradíme si s jakýmkoliv oborem, třeba i s technickým.
  8. Články pravidelně vyhodnocujeme, analyzujeme a revidujeme.

24.11.2020

Komentáře