eVisions.cz

Podíl vyhledávačů Google a Seznam na českém internetu

Řadu let se má za to, že je poměr mezi podíly vyhledávačů Google a Seznam na českém vyhledávacím trhu cca půl na půl, resp. že osciluje někde mezi 45-55 % pro jeden či druhý. V odborných kruzích se však již dlouho neoficiálně spekuluje o tom, že se původní majoritní podíl Seznamu pomalu, ale jistě přelévá na stranu Googlu. Rozhodli jsme se prozkoumat, zda je tato teze správná, jak se poměr vyvíjí v čase a jak jsou na tom oba zmíněné vyhledávače aktuálně (2. polovina roku 2016).

Co jsme sledovali:

Vývoj poměru vyhledávačů na přirozené (organické) návštěvnosti od začátku roku 2014 do poloviny roku 2016. Speciálně pak vývoj:

Z důvodů zachování objektivity a zohlednění trendů jsme zkoumali vývoj mezičtvrtletně.  Sledovali jsme pouze vývoj visits z organicu. Vývoj poměru visitors jsme nezohledňovali. Dá se však konstatovat, že kopíroval vývoj visits.

Jak jsme vyhodnocovali:

Výsledné hodnoty jsou průměrem z poměrů vyhledávačů všech jednotlivých klientů. Jinak řečeno – vzali jsme zvlášť poměry jednotlivých vyhledávačů a ty jsme zprůměrovali. Tento způsob vyhodnocení považujeme za konzistentní, protože není tolik ovlivňován faktory zmíněnými v následující kapitole.Při vyhodnocení podílů vyhledávačů ze součtu absolutních hodnot návštěvnosti z jednotlivých vyhledávačů jsme dospěli k velmi podobným závěrům. Výsledné hodnoty se lišily cca o 1-2 %.

Vzorek dat:

Závěry jsme vyvodili ze srovnání dat téměř 100 českých webů našich klientů s celkovou organickou návštěvností v řádu jednotek milionů visits za kvartál. Vzorek je podle nás již dostatečně reprezentativní a má vysokou vypovídající hodnotou.

Proměnné, které mohly ovlivnit výsledky:

 

Zjištěné závěry:

K čemu jsme dospěli?

Google a Seznam přiváděli z přirozených výsledků vyhledávání na weby našich klientů po celé sledované období dohromady cca 96 a 97 % návštěvnosti (visits). Ostatní vyhledávače (Bing, Yahoo, Yandex…) se v součtu zasloužily o zbylá 3-4 %.

Všechny uvedené hodnoty jsou zaokrouhleny na celá čísla bez desetinných míst. Nezaokrouhlené hodnoty naleznete v tabulce níže.

1) Celková organická návštěvnost (mobilní i desktopová zařízení dohromady):

Zatímco na začátku sledovaného období (Q1/2014) byl poměr mezi Googlem a Seznamem 47:53, na konci sledovaného období (Q2/2016) byl tento poměr již 63:37.
Google tedy za 2,5 roku narostl ze 47 % na 63 % na úkor Seznamu, který naopak klesl z 53 % na 37 %.
Pokud by tento trend pokračoval stejným tempem i nadále, dostane se Seznam zhruba na konci roku 2022 na nulu 🙂

2) Organická návštěvnost z desktopů:

Od začátku roku 2014 do poloviny roku 2016 se poměr Google vs. Seznam otočil v desktopech ze 46:54 na 61:39. Podotýkáme, že ve prospěch Googlu.
Google tedy narostl o 15 procentuálních bodů ze 46 % na 61 %. Seznam klesl z 54 % na 39 %.

3) Organická návštěvnost z mobilů:

Od začátku roku 2014 Google mezi mobily posílil a z původního poměru 56:44 se vyhoupl na 69:31
Google tedy narostl o 13 procentuálních bodů (z 56 % na 69 %) a Seznam spadl ze 44 % na 31 %.

4) Organická návštěvnost z tabletů:

Zatímco na začátku sledovaného období byl poměr mezi Googlem a Seznamem 56:44, na jeho konci (v půli roku 2016) již byl tento poměr 61:39.
Vývoj na tabletech je tedy nejpomalejší. Google si polepšil a Seznam pohoršil „pouze“ o 5 procentuálních bodů.

5) Mobilní zařízení (mobilní telefony a tablety dohromady):

Google posílil svoji nadvládu v tomto segmentu a poskočil z poměru 56:44 na 67:33.
Došlo tedy ke změně o 11 procentuálních bodů.
Přesné hodnoty zaokrouhlené na 1 desetinná místo zachycuje následující přehledová tabulka:

A infografika: