eVisions.cz

Jak předejít copywriterovu vyhoření

Ve světě copywriterů střídá krása nádheru. Ptáčkové zpívají dokonaleji než Christina Aguilera, kytičky vůní předčí parfém od Diora a občas za vámi dokonce přijde duhový jednorožec a nechá se pohladit. Každý den se cítíte doslova nabiti nápady, psaní vám jde samo a klienti září nadšením nad vaší genialitou. Nebo ne?

Povolání copywritera je považováno za dream job. Ze začínajících psavců tryská zapálení pro psaní čehokoliv i ušima a celí šťastní, že se dostali ke svému vysněnému povolání, píší a smolí texty dnem i nocí. A horlivě kývají na další a další úkoly. Někteří z nadšení, jiní proto, aby měli na chleba, protože jim vzhledem k cenám na Webtrhu nezbývá než sázet normostrany jako Baťa cvičky. A aniž by si to uvědomili, frčí si to tři sta z místa ve vší parádě přímo k pekelné bráně:

To si takhle zvesela hopsáte po chodníčku mezi zlatavými obilnými lány, je krásný den, na obloze ani mráček, ptáčci zpívají, sluníčko hicuje, máky mezi obilím se optimisticky červenají, a protože vám myšlenky poletují jako skřivánci a nedáváte pozor na cestu, ani si nevšimnete, že se stmívá a octli jste se mezi stromy, až najednou zjistíte, že jste se, ani nevíte jak, octli v pořádně strašidelném lese. Všude šero, stíny, mohutné větve nad hlavou vám nedají zahlédnout oblohu a vy nevíte, jak ven, a tak bloudíte a je vám v tom ponurém prostředí hůř a hůř a trefit chodníček ven na sluníčko se vám nedaří. A tak si zoufáte, nevíte kudy kam a nebaví vás to a přáli byste si být někde úplně jinde.

Mezi samým psaním, stíhám deadlinů a usilovným lovením nápadů si pro vás totiž zničehonic přišlo vyhoření. Jak je to možné? Vždyť jste přece celou dobu jenom dělali to, co vás bavilo?! A co teď jako s tím?

Zdroj: http://www.powercontent.com.au

Přiznat si, že nejste superman, bolí. Obzvlášť když se vám vyhoření přihodí po období, ve kterém jste po pracovní stránce zářili. Ale mám pro vás dvě zprávy – ta dobrá je, že vyhoření není znamení vaší neschopnosti, to se jen organismus zoufale brání zabránit kolapsu z vyčerpání, a ta špatná je, že tohle násilím nepřemůžete. Naopak – přemáháním celou situaci jenom zhoršíte.

Budete si muset dát oraz a přehodnotit systém práce. Jinak taky můžete skončit na ARU nebo v blázinci. Záleží, jestli máte odolnější mysl, nebo tělo.Zdroj: myburnoutthing.com

Jak poznáte, že je vyhoření za rohem?

Vyhoření nechodí po horách, ale po lidech. A kupodivu vás nepřepadne ze zálohy. Naopak – ohlašuje se dopředu. Jen si jej lidé, kterým vášeň pro práci nasadila klapky na oči, nevšímají. Ale že se k vám mílovými kroky blíží, poznáte podle různých ukazatelů:

Zdroj: quickmeme.com

Zdroj: pinterest.com/pin/50243352065277142/

Jestli zavčasu nezavětříte průšvih a nevzpamatuje se, můžete dopadnout tak, že se jednoho, celkem normálního dne vzbudíte a zjistíte, že už prostě nemůžete dál. Mozek totiž bohužel není sval, aby vám dal bolestí vědět, že už toho má po krk, nebo kost, aby si přivodil únavovou zlomeninu a odpočinul si, proto byste si příznaků jeho vyčerpání měli všímat dřív, než nastane.

Jak se vyhoření postavit a zvítězit?

Abyste nevyhořeli, musíte svůj mozek nechat pravidelně odpočívat a jednou za čas mu dopřát regeneraci od základů. Je skvělé, pokud vás práce baví, ale měli byste myslet na to, aby vás bavila ještě dlouho. Co tedy dělat, abyste se nestali adepty na workoholika roku?

Na denní bázi:

Na dlouhodobé bázi:

Syndrom vyhoření je často spojován s profesemi, kde spolu lidé úzce spolupracují. Ohroženy jím jsou ale i online marketingové profese, protože právě pro ty je typické na jedné straně obrovské počáteční zapálení do práce na úkor volného času, tlak na výkon a termíny, nekonečné možnosti dalšího směřování kariéry, nutnost se neustále vzdělávat a být uprostřed dění, ale na druhou stranu také pocit, že jste za celý den nic skutečného nevyrobili a s vypnutím počítače vaše celodenní námaha prostě zmizí. A když se kombinace těchto faktorů potká s pasujícími osobnostními předpoklady, dokáže vyhoření spálit i nejnadějnější marketingový talent. Proto by si měl každý markeťák vypěstovat vlastní majáček, který mu zavčasu signalizuje, že přepálil tempo a měl by zvolnit.