eVisions.cz

Pište bez chyb. Našli jsme pro vás vychytávky, které si budete chtít vytisknout

Co dělat, když nevíte

Žijeme ve 21. století, takže máme výhodu. Jakou? Nemusíme pro radu běhat do knihovny a oprašovat mračna prachu z pravopisných příruček – máme přece Google, hlubokou studnici informací. Teď možná všem lingvistům spadla čelist a nevěřícně kroutí hlavou. Pardon. Ale tak to prostě je. A kam tedy v moderní době pro informace o jazyce českém zabrousit?

5 užitečných odkazů:

Našli jsme pro vás pár užitečných odkazů, které vám usnadní váš textařský život:

  1. http://www.mojecestina.cz – na první pohled se vám bude zdát, že web je určený jen pro školáčky. Ale není. Pěkně se tu vyřádí i dospělí. Nejdete tu skvělé testy na činný a trpný rod, doplňovačky a články o jazykových jevech, které dělají problémy.
  2. http://pravopisne.cz – náš favorit. Tento web nemá rád žádné “okecávačky” a vy rychlostí blesku zjistíte, co kam napsat. Zároveň vám prozradí, na co se ostatní nejčastěji ptají a o jakých jevech nejčastěji čtou, takže víte, že v tom nejste sami.
  3. https://www.pravidla.cz – zlatá klasika v online formě. Výhoda – správně vyskloňovaný tvar slova najdete za vteřinu. Kromě toho vás Pravidla seznámí s několika problematickými oblastmi češtiny, stačí kliknout na poslední kategorii v menu na webu.
  4. http://prirucka.ujc.cas.cz – zde máte jistotu, že vám neradí žádná ořezávátka. Web je veden pod záštitou Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR, funguje na něm Jazyková poradna a češtině se věnuje opravdu zevrubně. Jednoznačně doporučujeme všem zájemcům o rozšíření svých znalostí o češtině.
  5. https://studentmag.topzine.cz/category/studium/nejcastejsi-gramaticke-chyby/ – po prokliknutí tohoto odkazu najdete několik super článků, které se zabývají nejčastějšími chybami. Takové pěkné počtení, když chcete zamakat na svém gramatickém umu.

Pár pravopisných špeků

Teď si vezměte své články, popisky či jinou textařinu, červenou propisku a nasaďte vážný výraz. Nejčastější chyby v psaném textu se totiž sem tam objeví i u nejpozornějšího copíka. A jde se opravovat:

Mě x Mně

Nemusíte si složitě vzpomínat na pády, abyste zjistili, jaká varianta je správně. Jděte na to chytře. Do vaší věty si místo mě/mně doplňte:

Byste x by jste

Myslíte, že tvar “by jste” píšou jen šprti? Omyl. Ti právě vědí, že přehnaná spisovnost se v tomto případě nevyplácí. Správný tvar je pouze byste.

Jsem x sem

Pravopis u JSEM x SEM se někomu může plést. Pokud se jedná o vyjádření slovesa u činnosti, kterou vykonávám JÁ, pak pište JSEM. Pokud jde o určení místa, použijte SEM. Lépe to znázorňuje jednoduchá poučka:

Standartní x standardní

Pamatujte se, že jen dvě D jsou standardní ve slově “standardní”.

Shlédnou x zhlédnout

Shlédli jste ze skály nebo jste z ní zhlédli? Možná jste z ní prostě čučeli, že? Základní poučka zní:

Zpráva x správa

Zatímco večerní televizní zprávy vás zpravují o nových informacích, správa města spravuje finance a zajišťuje jejich správné využití.

Vyjímka x výjimka

Nejste žádná výjimka, pokud píšete slovo výjimka špatně. Víme, co vás mate – sloveso vyjímat, od kterého se výjimka odvozuje. Jen opravdoví tvrďáci si zapamatují, že se ta čárka šoupne na Y.

Ranný x raný

Teď si představte, že jste student a zítra vás čeká zkouška z raného středověku. Nic neumíte. Ta látka vám vůbec neleze do hlavy a vy si náhle pomyslíte: “Z raného středověku mě vážně raní.” a právě tato věta se vám vryje do paměti a od teď budete psát dvě n jen v následujících případech:

Bez výjimky by to byla ovšem nuda: existuje i pojem raná infekce – to znamená, že je v prvním stádiu.

Hold x holt

Jestli někomu vzdáváte hold, tak ho obdivujete. A v případě, že potřebujete nahradit slovo prostě nebo zkrátka, píšete holt. Pomůže vám básnička: Holt vzdávám Jágrovi hold pro jeho medaile gold.

Tchyně x tchýně

„Y ve slově tchyně pište tak krátké, jako jsou vaše návštěvy u ní,” radí klasik.

Jeho x svého

Jdeme do tuhého. Teď studujte pozorně, protože záměna osobního přivlastňovacího a zvratného přivlastňovacího zájmena z vás může udělat nejen gramatického, ale i společenského hlupáka, nadto zmatete své potenciální čtenáře:

Cítíte ten rozdíl? Ve druhém případě je Nikol pěkná mrcha, protože šla za Dančiným přítelem. Jde o podmět. A podmětem je vždy chudák Danča.

Pernamentka x permanentka

Koupili jste si někdy do fitka pernici? Asi ne. Vždycky to byla permice. Tedy vlastně permanentka.

Viz. x viz

Viz znamená něco jako dívej. Je to rozkazovací způsob o slova vidět. Žádná zkratka. Žádná tečka na konci.

Do leva x doleva

Ať chodíte doleva nebo doprava, vždy jděte dohromady.

Zapoměl x zapomněl

Věta pro zapamatování: „Pomni, abys nezapomněl, že se v tomto slově píše N.”

Tip x typ

Slovo tip se k nám dostalo z angličtiny. Využijete ho tehdy, když chcete někomu něco poradit, nebo odhadujete výsledek zápasu:

Nepropadejte dojmu, že slovo typ s tvrdým y uprostřed je chybně napsané, není. Má pouze jiný původ a zároveň i jiný význam. Pochází z latiny a označíte s ním třeba nějaké druhy:

A jaká slova dělají největší problémy vám? Napište nám. Třeba vymyslíme nějakou další vychytávku, jak si správný výraz zapamatujete. Vy i my.